کتاب حاضر اولین مجلد از دوره 4 جلدى بیان الفرقان است. مولف این دوره کتاب ، در راه بیان اعتقادات اسلامى و تفاوت آن با اعتقادات فلاسفه و عرفا برآن بوده است بدین صورت که اعتقادات صحیح را از منظر قرآن بیان نماید و لذا مجلدات کتاب را اینچنین تنظیم نموده است:
1. بیان الفرقان فى توحید القرآن ، که در آن به توحید قرآنى ، و تفاوت آن با توحید در اصطلاح فلسفى و عرفانى پرداخته است .
2. بیان الفرقان فى نبوه القرآن که در آن به مسئله وحى و نبوت از منظر قرآن و پاسخ به شبهات منکرین نبوت و ... مى پردازد .
3. بیان الفرقان فى معاد القرآن نیز مبحث معاد قرآنى و تفاوت آن با معاد عرفانى و فلسفى را مطرح مى سازد .
4. بیان الفرقان فى میزان القرآن. این کتاب در تبیین عصمت و امامت است و نقد کتاب «القسطاس المستقیم » ابوحامد غزالى .
مجلد پنجم از مولف در باره غیبت و رجعت و شفاعت بر اساس روایات است .
مولف که خود از اساتید حوزه علمیه مشهد بوده است ، ضمن بحث و تدریس آراء فلاسفه و عرفا ، بر آن بوده است که نظرات آن ها را به چالش بکشد و بیان دارد که صراط مستقیم قرآنى با راه مکتب هایى به وجود آمده در طول تارىخ - بالاخص فلسفه و عرفان - متفاوت است .
کتاب حاضر پس از مقدمه اى در معرفى مولف و جایگاه علمى آن ، به روش تحقیق و تصحیح کتاب اشاراتى دارد. برخى از موضوعات اصلى مطرح شده در کتاب بدین قرار است : توضیح در مورد طریق حکما و فلاسفه و بیان کاستى ها و اشکالات فلسفه و عرفان ؛ توحید در قرآن با ذکر آیات الهیه از جمله : آیات آفاقى و انفسى ، آیات ارضیه ،انسان ، نظرات فلاسفه و عرفا در باره انسان و روح ، شناسایى روح و کمالات از نظر قرآن و روایات ؛ اثبات واجب تعالى در طریقه فلاسفه ؛ اثبات توحید در طریق کشف و عرفان ؛ علم خداوند ؛ حدوث و قدم عالم ؛ مسئله بداء ؛ مبحث جبر و تفویض ؛ مبحث قضا و قدر در افعال انسان ؛ سعادت و شقاوت ؛ هدایت و ضلالت ؛ دعا و اجابت آن ؛ و در پایان فهرست اعلام ، آیات ، روایات و ... . همانطور که مولف در پایان مقدمه کتاب مى گوید این کتاب در بیان معتقدات فلسفه و عرفان و قرآن مجید و بیان امتیازات و اشکالات است .